Osjećaj "ići na posao" - priča jedne praktikantice

ponedjeljak, 31 Maj 2021 14:46

merimacitat1

Inicirani jednom profesionalno sastavljenom molbom za obavljanje IT prakse, a prije svega svjesni potrebe mladih kadrova za primjenom teorijskog znanja i iskustvima realnog sektora, odlučili smo otvoriti vrata EMC-a i podijeliti svoje znanje i iskustvo sa onima koji to trebaju, sa (ne)skrivenom željom da na taj način i mi eventualno dođemo do budućih kolega.

Vrata kompanije EMC d.o.o. su uvijek otvorena, posebno za ljude koji žele da rade, ali je zapravo izazov kako pored tekućih poslovnih aktivnosti organizovati da na najefikasniji način praktikant dobije adekvatna usmjerenja, prijenos znanja, izazovne zadatke i mentorstvo.

Merima vijest 7

U prethodnom periodu smo uspjeli osmisliti dvomjesečnu praksu, te je i uspješno realizovati sa mladom Merimom  Muratspahić, IT inženjerkom Fakulteta informacionih tehnologija Internacionalnog Univerziteta Travnik u Travniku, smjer softversko programiranje. 

Praksa je bila fokusirana na teorijska i praktična znanja o Microsoft 365 tehnologiji, te aplikacijama poput: Power Apps, Power Automate, Business Central/Nav i SharePoint.

U nastavku kroz pitanja-odgovore dijelimo Merimino iskustvo s ciljem da:

  • ohrabrimo mlade da tragaju za praktičnim iskustvima bez obzira na sve okolnosti i izazove,
  • visokoškolske ustanove unaprijede i obogate svoje kurikulumu sa teorijom relevantnom za doba u kojem živimo i potrebama tržišta, te uvedu što više prakse,
  • privredna društva, bez obzira na mnogobrojne izazove, dijele svoja znanja i ekspertizu i pružaju šansu mladim osobama.

P: Koliko je praktičan rad bio zastupljen tokom obrazovanja?
O: Praktičan rad je, naravno, postojao je u određenoj mjeri, ali po mom mišljenju, smatram da bi se praktični dio trebao više potencirati jer se samim tim bolje usvaja i teorijski dio gdje bismo na konkretnom primjeru mogli primijeniti naučeno.

P: Šta za tebe znači praksa uopšte? Zašto misliš da ti je praksa (bila) potrebna?
O: Praksa je za mene jako važna. Kao osoba koja se još nije opredijelila za konkretnu oblast, praksa mi u ovom slučaju pruža mogućnost da se iskušam u određenom polju. Tokom obavljanja prakse imam mogućnost da primijenim stečeno znanje i vještine, te da iste prilagodim potrebama firme u kojoj obavljam praksu.

P: Na koji način si ti pokušala doći do prakse? Koliko je dugo “potraga” trajala?
O: Nakon što sam izabrana da budem dio projekta „Prvo praktično radno iskustvo za žene sa završenim fakultetom" koji finansira Američka ambasada u BiH u okviru programa "Osnaživanje žena", moj zadatak je bio da pronađem firmu u kojoj ću obaviti praksu. Zahvaljujući udruženju imala sam tu olakšicu da, pošto sam potpisala ugovor sa udruženjem, firma za koju se odlučim ne bi imala nikakvih administrativno-finansijskih obaveza prema meni.
Potraga za praksom je trajala oko tri mjeseca. Na moju veliku radost, svojom objavom na Facebook grupi, koja zapravo i služi da bi povezala osobe iz oblasti IT-a u BiH sam skrenula pažnju poslodavcima koji su me kontaktirali i bili mi voljni pomoći, tj. dati mi mogućnost da praksu obavim u njihovoj firmi.

P: Kako su izgledali prvi dan obavljene prakse?
O: U prvim danima obavljanja prakse mi je objašnjeno čime se firma bavi, kako stvari unutar firme funkcionišu, te koji su to zadaci koje bih trebala odraditi tokom trajanja prakse.
Praksa je počela sa laganim uvodom, bila je bazirana na online treninzima koji bi mi olakšali dalji rad, sastancima s mentoricom na kojima sam mogla postavljati pitanja u slučaju da se neke stvari trebaju bolje objasniti.
Prvi dan obavljanja prakse su mi olakšale radne kolege, potrudili su se da se osjećam prihvaćeno i prijatno u novom okruženju.

P: Kakva su očekivanja nakon obavljene prakse?
O: Moja očekivanja nakon obavljene prakse su da steknem nova znanja i vještine, koje ću nadam se imati priliku primijeniti u firmi u kojoj sam i obavila praksu.
Ono što već mogu reći jeste da mi je ova praksa pružila realan uvid u rad ovog sektora. Nakon obavljene prakse očekujem da bolje razumijem koncepte, teorije i znanja iz mog akademskog obrazovanja.

P: Kakve savjete možeš dati svojim vršnjacima, i osobama koje se nalaze u sličnoj situaciji?
O: Savjete koje mogu dati su da budu uporni, ali i strpljivi. To kažem jer je moj proces traženja firme trajao određeni period, međutim nisam se služila samo jednim načinom i samo jednim "izvorom informacija". Ne treba odustajati na prvo „Ne“. Naravno, poželjno je napraviti neku vrstu pripreme, pripremiti CV, pripremiti se za mogući intervju i ne gubiti samopouzdanje, pokušati u tom procesu ne stagnirati nego i dalje dopunjavati postojeće znanje, pogotovo ako znamo na kojoj poziciji želimo da radimo. 

merimacitat2

P: Da li je bilo dovoljno prilika za učenje tokom prakse?
O: S obzirom da se do sada nisam susretala sa određenim zadacima koji su predviđeni ovom praksom, tu se stvorila prilika da naučim neke nove stvari i nove tehnologije. Samim tim, ti zadaci su bili na neki način izazovni, i nisu davali prostora da mi dani obavljanja prakse prolaze u nekoj monotoniji nego da kombinujući pojedine zadatke imam produktivan dan.
Ono što mi se svidjelo jeste da se potencira planiranje vremena i aktivnosti. Iako je to na neki način izazovno osobama koje nemaju tu naviku, kroz određeni period prihvataju taj način rada i naravno bolje je ako se s tim započne što je prije moguće kako bi se što bolje iskoristilo dragocjeno vrijeme.

P: Sada kada je praksa pri kraju, kako svu dojmovi? Koliki je nivo usvojenog znanja? Da li je tehnologija bila zanimljiva? Kakve su percepcije radne sredine, i osjećaj "ići na posao" svaki dan?
O: Smatram da sam naučila dosta toga, ova praksa mi je pružila jedno divno i korisno iskustvo. Ono što mogu reći jeste da sam se trudila ispuniti očekivanja i izvršiti predviđene zadatke. Tehnologije sa kojima sam se susretale su bile zanimljive, ali i pomalo izazovne jer su drugačije od onog što sam učila ranije.
Osjećaj "ići na posao" svaki dan mi je davao osjećaj odgovornosti i osjećaj da sam dio nečega.

 

U skladu sa raspoloživim vremenom i osobljem, EMC d.o.o. planira povremeno organizovati još ovakvih i sličnih edukacija praktikanata, te pružiti priliku za učenje i rad mladim ljudima poput Merime.