Unapređenje sistema sigurnosti data centra BH Telecom-a

četvrtak, 11 Oktobar 2018 17:02

tm vijest

Nakon okončane tenderske procedure za „Nabavku unapređenja sistema sigurnosti Data Centra BH Telecom-a“, u okviru potpisanog ugovora EMC d.o.o je isporučio IPS Tippoing Point licence. U EMC d.o.o. smo izrazito zadovoljni nastavkom suradnje sa BH Telecom-om i prilikom da zajedno doprinosimo povećanju cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.
Firma EMC d.o.o Sarajevo je dugogodišnji partner sa kompanijom Trend Micro koji je preuzimanjem Tipping Pointa prije 2 godine, preuzeo i više od „samog brand-a ili hardware-a“. Najzanimljiviji dio odnosno odjel Tipping Pointa je njihov DVLabs, te program ZDI (zero day initative) koji je već nekoliko godina za redom vodeći u otkrivanju nepoznatih prijetnji i doprinosu poboljšanja ukupne sigurnosti sistema.
Korisnicima Tipping Pointa i općenito Trend Micro rješenja to znači da su prvi zaštićeni od većine nepoznatnih prijetnji, što još više dolazi do izražaja kroz machine learning i sandboxing dostupan u drugim Trend Micro komponentama. Korištenjem “virtualne zakrpe” na razini IPS-a, dok proizvođač (Microsoft, Adobe i slično) ne izda službene zakrpe, u prosjeku znači da su korisnici zaštićeni 60 dana prije raspoloživosti prave zakrpe.
Na slici niže vidi se konkretna prednost zaštite koju korisnici ZDI baze virtualnih zakrpi imaju naspram drugih tehnologija.

tm vijest 2

tm vijest 3

Zanimljiva mogućnost je i integracija sa vulnerability management rješenjima kao što je npr. Nessus Professional (kojeg također imamo u ponudi). Proces se može automatizirati, a relativno je jednostavan za implementaciju. Nakon svakog skeniranja na ranjivosti (bilo ono automatizirano ili ne) pruža se uvoz rezultata u Tipping Point te primjena automatske zakrpe, “digitalno cjepivo” za pronađene ranjivosti.

tm vijest 4

Za dodatne informacije o ovim proizvodima slobodno nam se obratite.